Quantcast
Channel: Renato Usatîi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2676

Stela Onuțu, primarul or.Glodeni, candidat al Blocului electoral “RENATO USATÎI”, pentru funcția de deputat: “Eliminarea decalajului dintre pensiile foarte mari și pensiile foarte mici este o altă prioritate a noastră”

$
0
0

Bună ziua, doamnelor și domnilor invitați, dragi colegi. 

Ne-am dorit cu toții aceste alegeri pentru că nu mai putem trăi așa cum am trăit până acum. Lucrurile trebuie să înceapă să funcționeze, iar pentru asta avem nevoie de schimbări serioase. Astăzi, dăm mesajele pe care cetățenii și țara le așteaptă deja de 30 de ani. Unul dintre aceste mesaje este încredere și speranță în ziua de mâine. Cei ce vor să trăiască aceste sentimente sunt mai ales persoanele care contează doar pe stat. De aceea, avem nevoie de sectoare puternice și o economie funcțională, care să asigure salarii, pensii și alocații, prin sisteme adecvate, echitabile și sustenabile. Primul lucru de care trebuie să ne ocupăm însă este combaterea sărăciei în care trăiește aproape un sfert din  populația Moldovei. Sunt oameni ale căror venituri lunare nu depășesc 2.000 de lei. Pe lângă toate, aceștia trebuie să înfrunte și un sistem de asigurări sociale prost reglementat, care favorizează corupția, hrănește parazitarea socială sau îi umilește în ultimul hal pe beneficiarii săi de drept. 

De aceea, trebuie să ne convingem că ajutoarele, într-adevăr, ajung la cei mai săraci, să vedem care sunt piedicile, și cum să se direcţioneze mai bine asistența viitoare. 

Trebuie să excludem birocrația, din cauza căreia, solicitarea ajutorului poate costa la fel de mult cât este valoarea acestuia. Trebuie schimbate nivelurile de plată și pragurile de eligibilitate pentru toți beneficiarii: copii și tinerii aflați în situație de risc;  Persoane și familii aflate în dificultate;  Persoane în etate;  Persoane cu nevoi speciale;  Familii cu venituri mici;  Familii cu mulți copii;  Familii monoparentale cu copii; 

Pe lângă asta, avem nevoie de servicii comunitare integrate de zi, servicii de consiliere specializate (familii destrămate prin plecarea părinților în străinătate astfel încât apar probleme în creșterea copiilor, eșec și abandon școlar, tulburări de comportament).

Serviciul Camera de Urgență pentru femei-victime ale violenței domestice, de asemenea este o necesitate ca și centrul de protecție a familiei și copilului.

Avem nevoie să dezvoltăm parteneriate între diferiţi actori pentru a crea servicii sociale de calitate.

Mediatizarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi este la fel o necesitate, pentru că puțini dintre beneficiari îşi cunosc drepturile şi beneficiază de servicii sociale. Desfășurarea mai frecventă a campaniilor de informare cu prezentarea materialelor specifice și a serviciilor ar contribui la promovarea acestora.

Și nu în ultimul rând, este necesară instruirea continuă a specialiștilor implicați în prestarea serviciilor sociale, pentru a avea în acest domeniu adevărați profesioniști.

Toate aceste lucruri puteau fi făcute și până acum, dacă punctul nevralgic al sistemului de asistență socială din Republica Moldova nu ar fi fost sistemul însuși. Anume de aici vom începe munca noastră în acest domeniu – prin curățarea sistemului!

Acesta, însă, nu este singurul care nu funcționează. Sistemul de pensii, bazat pe solidaritatea între generații, are la fel de multe sincope, având în vedere că ne aflăm într-o societate în curs de îmbătrânire și cu un proces de emigrare continuu. În ultimii patru ani, din țară au plecat peste 140 de mii de tineri, iar aproape 100 de mii de cetățeni au rămas fără lucru după ce o treime din întreprinderi s-au pomenit în prag de faliment. În același timp, rata natalității este în scădere continuă. În 2019 aceasta era cea mai joasă din ultimii 5 ani, numărul nou-născuților fiind de 32 de mii, în descreștere cu aproape 8 procente față de anul precedent. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care în prezent, aproape 500 de mii de cetățeni primesc pensii mai mici de 2.000 de lei. Și asta în timp ce circa 300 de persoane beneficiază de pensii mai mari de 20.000 de lei. 

Prin urmare, eliminarea decalajului dintre pensiile foarte mari și pensiile foarte mici este o altă prioritate a noastră. 

De asemenea, pentru ca sistemul actual de pensii să nu falimenteze de tot, populația ocupată trebuie să o depășească numeric pe cea aflată la pensie. Respectiv, o altă sarcină este crearea condițiilor necesare pentru a ne aduce acasă diaspora, SPORUL acestei țări, alături de noi, cetățenii rămași aici. 

Tăierea impozitelor excesive, care împiedică creșterea economică și stimulează economia tenebră, este de asemenea o acțiune care trebuie îndeplinită pentru a asigura cetățenii cu pensii decente.

Pilonul II de pensii, despre care se tot vorbește în ultimii ani și care presupune un sistem de contribuții individuale, va putea fi aplicat în Moldova numai atunci când oamenii vor putea face economii. Dar atâta timp cât în țara noastră, angajații rămân fără banii din salariu încă la mijlocul lunii, despre această opțiune nici nu poate fi vorba.

 

Totuși, cetățenii noștri trebuie să poată avea încredere în stat, lucru care, fiți siguri, o să se întâmple. Cum și în ce mod, este deja misiunea noastră, a celor care știm, putem și vrem să muncim. Am dovedit-o în localitățile pe care le gestionăm, o s-o dovedim și la nivel de țară!

Vrem, știm, putem!

Vă mulțumesc!

Articolul Stela Onuțu, primarul or.Glodeni, candidat al Blocului electoral “RENATO USATÎI”, pentru funcția de deputat: “Eliminarea decalajului dintre pensiile foarte mari și pensiile foarte mici este o altă prioritate a noastră” apare prima dată în Renato Usatîi.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2676

Trending Articles